BROTHER ALI – The Undisputed Truth (Rhymesayers Ent.)

Jsou to už skoro 4 roky, kdy albín Brother Ali uchvátil posluchače svým albem Shadows On The Sun. Pochvalné kritiky neznaly hranic a Ali strávil několik následujících měsíců na turné projíždějící všechny kouty Ameriky. The Undisputed Truth produkuje stejně jako předcházející album Ant z Atmosphere. Bylo by nepochopitelné úspěšný tandem měnit, jenže Ant naposledy zaškobrtal s You Can´t Imagine How Much Fun We´re Having, takže i u něj byl současná forma velkou neznámou.

Po intenzivním poslechu se dá uznat, že Ant na svém místě obstál. Do svého repertoáru zakomponoval nové přístupy – silný vliv reggae v Truth Is a Freedom Ain´t Free a také stavba úvodního Whatcha Got s užitými kytarami. Obecně ale Ant opouští zvuk starých desek Atmosphere a trochu se chytá moderních trendů. Pořád ale dokáže připravit baladu i nehoráznou řež.

Ali svůj styl nemění. Již singl Truth Is napověděl, že každodenní život je nevyčerpatelná inspirace. I když první track Whatcha Got je maso a klasická silácká věc, zbytek alba vám již ale prozradí, proč se na The Undisputed Truth čekalo tak dlouho. Ali měl na starosti důležitější věci. Zemřela mu matka a po několika letech manželství se rozešel se svou ženou, jak popisuje ve Walking Away. Období to muselo být podle všeho bouřlivé, což asi dokumentuje i „přetahovaná“ o syna Faheema, kterému je zde věnována i stejnojmenná skladba a který nakonec skončil v péči Aliho (ten přitom tráví většinu roku na turné a jen v bookletu je uveden seznam asi 50 zastávek v nadcházejících 2 měsících).

Nejsou to jen osobní záležitosti, co Ali na desce řeší. V Uncle Sam Goddamn kritizuje svoji mateřskou zemi a v Letter From The Government pak i její zahraniční politiku. Vymyká se i dřívější době věnované Listen Up. Zbytek The Undisputed Truth vám ale již odkrývá Aliho životní problémy a překážky.

Dostává se mu velké pozornosti a po právu. Málokdo má dneska odvahu napsat tak osobní a odvážné skladby jako Brother Ali. Sám asi bude na The Undisputed Truth vzpomínat jako na zlom v životě, fanouškové pak jako na jeho další velké dílo.

01. Whatcha Got
02. Lookin‘ At Me Sideways
03. Truth Is
04. The Puzzle
05. Pedigree
06. Daylight
07. Freedom Ain’t Free
08. Letter from the Government
09. Here
10. Listen Up (feat. Whipper Whip)
11. Take Me Home
12. Uncle Sam Goddamn
13. Walkign Away
14. Faheem
15. Ear to Ear

Reklamy
Share

Napsat komentář