DJ KENTARO – Enter (Ninja Tune & Panther pro ČR)

Japonský DJ Kentaro byl v roce 2002 prvním Asiatem, který vyhrál DMC, soutěž nejlepších DJs z celého světa. Jenže jak už to tak u battle DJs bývá, tak Kentaro místo dalších let rutinního trénování a obhajování prvenství přešel na samotnou tvorbu muziky, která mu umožňuje se vyjádřit mnohem lépe. Album Enter je jeho producentským debutem, který vychází na labelu Ninja Tune, pro který již Kentaro v roce 2004 připravil mix On The Wheels Of Solid Steel.

Přiznám se, že kdybych nečetl popisek na stránkách labelu, asi by mě myšlenka 4 období, která má celé album spojovat, nenapadla. Přece jen dát koncept producentskému albu, kde to nejdůležitější (vokály) obstarávají jiní, je obtížné a Kentarovi se to popravdě příliš nezdařilo.

Zapadnutí konceptu ještě není žádný velký problém, ale pokulhávající produkce už ano. Kentaro skáče od hip hopu k drum and bassu a celkový obraz alba tak leží někde uprostřed. Ukazuje zde sice své DJs schopnosti, ale malá nápaditost v oblasti beatů sráží Enter dolů. To je nejvíce patrné hned zpočátku, kdy mezi Keep On a Free prakticky není poznat konec jednoho a začátek druhého tracku. Proto pak výrazně vystupují skladby jako Handmade Gift, kam Kentaro přizval dub/reggae kapelu Little Tempo.

Ti stejně jako většina hostů naopak dojem z alba vylepšují. Třeba Pharcyde vytvořili z Keep On dobrého adepta na párty hraní a obdobně se prezentuje i kapela Spank Rock, která hostuje ve Space Jungle a její člen Naem i ve Free. Fajn je i hostování Fat Jona z Five Deez v Let It Go.

Kentaro zkusil odvážný tah a zahrnul do svého produkčního portfolia jak klasické hip hop beaty tak i rychlejší žánry, jako je již zmiňovaný drum and bass. Výsledek však pokulhává. Pokud se Kentaro více vyhraní a vybere si cestu jakou jít, udělá příště velmi dobré album, které Enter hravě překoná.

Album je možné zakoupit u české distribuční společnosti Panther.

01. Enter Newground
02. Keep On
03. Free
04. Tasogare Highway High (Bass Wanna Be A Singer)
05. Rainy Day
06. Uminnaka
07. Handmade Gift
08. Space Jungle
09. Nursery Room
10. Harvest Dance
11. Trust
12. One Hand Blizzard
13. Brightin’ Star
14. Let It Go
15. Hatsuyume
16. Grateful To You

Reklamy
Share

Napsat komentář