PARCEL: „Dneska je ve Švédsku vůbec těžké uspět.“

Nejaktivnější label na české hip hopové scéně – Blind Deaf Records – má venku jen několik málo hodin nový singl od producenta Dysmusaxe. Hostují na něm Apoka, Moja Reč a Parcel, chlapík ze Švédska, který si v rapu zařizuje komplet všechno, od produkce po vydávání. Jak se seznámil s Dysmusaxem? Co hrál jako malý na Nintendu? Co si přeje do nového roku? Čti dál a vše se dozvíš.

 

Ahoj Parceli, musím přiznat, že jsem o tobě až doteď neslyšel, mohl by jsi se tedy, prosím, na úvod představit?

Ahoj. Jsem rapper, producent a skladatel ze Švédska. Dneska žiju ve Stockholmu, ale narodil jsem se ve městě Borås, které leží kousek na východ od Gothenburg. Jinak beaty už dělám tak 8 – 9 let a rap tak 5. Začalo to jako hobby a v posledních 3 letech z toho je už práce. Před dvěma lety jsem také založil vlastní producentskou společnost Xeilon Productions a od té doby jdou věci správným směrem, chápeš?

 

Můžeš nám říct, co vše jsi zatím vydal a s kým pracoval?

Od té doby, co jsem založil svoji společnost, jsme vydali už několik desek. Sice různí interpreti, ale pohromadě je drží má produkce a kouzlo mého studia. Udělal jsem třeba celou desku s mým člověkem Niprone, kde sice nerapuji, ale mám na starosti produkci. Dostalo se tomu tady ve Švédsku výborných recenzí a první promo track byl na švédském webu www.svenskunderjord.com (R.I.P) stažen neuvěřitelným počtem – 68 000. Já sám jsem pak vydal dvě desky, které jsem si sám produkoval a vydal ještě před tím, než jsem měl svoji společnost. Poslední dva projekty jsem vydal zdarma pomocí webu www.whoa.nu a taky mixtape The Gentlemen´ Club. Ten se skládá z 22 exkluzivních tracků. Vše je má produkce a kromě mě tam rapuje spousta talentovaných lidí z města Norrköping, kde jsem rok a půl žil a studoval hudební produkci. Kontroluj na myspace jména jako Underground Civilians, Alphadeph, Niprone a Joey Six! Najdete tam spoustu výborné muziky. Spousta informací a ukázek je rovněž na www.xeilon.com a www.myspace.com/xeilon. Zastavte se.

 

Používáš dvě rapová jména – Parcel a Xeilon. Jaký je mezi nimi rozdíl a jak jsi na ně přišel?

V podstatě to nejsou dvě rapová jména. Xeilon mi říkali jako producentovi i jako rapperovi docela dlouho až donedávna. Nikdy jsem z toho jména nebyl příliš nadšený, ale v jednu chvíli se to už dostalo do bodu, kdy jsem jej kvůli částečnému úspěchu nemohl změnit. Rozhodl jsem se tedy oddělit moji společnost a produkci od mého uměleckého já. Tak tedy vzniklo jméno Parcel pro rapové projekty, ale jinak jsem pořád Xeilon. Parcel mě napadlo až po chvíli. Chtěl jsem totiž jméno, které se mi bude skutečně líbit. Zároveň jsem si přál, aby to jméno vyjadřovalo i moji uměleckou rozmanitost – dělám beaty, rap, nahrávám, mixuji, mástruji, tvořím grafický design a vydávám své desky na vlastním labelu. Celistvý balíček. Parcel je synonymum pro balíček. Jakmile to sedělo, už jsem si jej nechal. Ohledně Xeilon. Když jsem byl ještě hodně malý a nezabýval se muzikou, měl jsem dvě velké záliby – četl jsem hodně knížky a hrál staré Nintendo. Chtěl jsem vlastní jméno pro hry, takže díky vlivům některých knížek jsem přišel na Xeilon. Takže poprvé se mé jméno objevilo v první hře Zelda na NES. Ostatní projekty ale už budou jako Parcel.

 

Looptroop, kteří jsou rovněž Švédové, jsou tady dost populární. Jaký je tvůj názor na jejich muziku?

Looptroop jsou ve Švédsku skoro jako instituce. Byli to první lidé z undergroundu. Pamatuji si, jak jsem je viděl na jejich Modern Day City Symphony tour. Když vydali první desku, tak neexistoval ve Švédsku hip hop posluchač, který by je nemiloval. Dneska už podle mne na švédské scéně nepatří do středu pozornosti a očekával jsem o něco víc od Promoeova posledního sólo alba s tím dobrým singlem. Ale pořád jedou, dělají dobrou muziku a to nemůžeš popřít.

 

Rapuješ v angličtině. Myslíš, že je vůbec možné uspět s rapem ve švédštině?

Dneska je ve Švédsku vůbec těžké uspět. Veřejnost stahuje tracky a prodeje desek jdou v posledních letech v hip hopu dolů. K úspěchu potřebuješ křížit žánry a také velkou dávku štěstí. Labely neupíšou rappera, pokud před tím neprokázal svoji cenu nějakým velkým hitem, takže je to neustálý boj se někam dostat. Ale pořád doufám v lepší zítřky. Hip hop / RnB nebylo nikdy tak populární a kdybychom dokázali lidem ukázat skutečný talent, bylo by to strhující. Lidi jsou hladoví a muzika nikdy nezněla lépe. 2007 bude výborný rok.

 

Hostuješ na novém vinylu českého producenta Dysmusaxe. Jak jsi se s ním dal dohromady?

Oslovil mě s nabídkou skrz myspace. Poslal mi nějaké beaty a ty se mi líbily. Od té doby to pak šlo ruku v ruce.

 

Slyšel si nějaký český hip hop?

Slyšel jsem sem tam něco, ale ne moc. Viděl jsem nějaké české kluky na německém hip hop festivalu Splash., ale musím přiznat, že toho moc neznám. Chtěl jsem jet loni na Hip Hop Kemp, ale sešlo z toho. Snad by se něco mohlo přichystat letos v létě, abych se trochu přiučil.

 

Kromě tvého singlu s Dysmusaxem co jiného od tebe můžeme v blízké době slyšet?

Právě teď jsem ve studiu se švédskou kapelou Ismen a dělám na jejich novém albu, kde produkuji většinu tracků a v pár i hostuji. Vše je ve švédštině, což je pro mě trochu nové, ale zatím to vypadá výborně a ty hotové věci jsou slušný bomby. Taky jsem začal pracovat na svém novém projektu pod svým aka Parcel. Bude to celé v angličtině. Vyjít by mělo album a mixtape. Vypadá to, že ta deska bude skutečně procítěná se spoustou vokálů, dokonce tam několikrát i zpívám. Mixtape by měl být venku na přelomu jara a léta a deska pár měsíců poté. Sledujte to.

 

Jaké je tvé největší přání do nového roku?

Chtěl bych, aby věci pokračovaly směrem, jakým šly doteď. Boj pokračuje dál. Doufám, že se mé desce bude dařit tak, jak si představuji a že se bude lidem líbit natolik, aby mě vytáhli na pořádné turné. Třeba i s pár zastávkami v České republice. Také si přeji, aby evropský hip hop rostl tak, aby byl rok 2007 tím nejlepším vůbec.

 

Tak to je vše. Díky moc. Přidáš ještě něco?

Big up to Dysmusax and Blind Deaf Records! Love to the Czech hiphop heads and all of the Ruckablaow peoples! Xeilon Productions 2007! Peace!

 

 

Koupit Dysmusax – Jdou Po Mně feat. Apoka, Moja Reč & Parcel

Dysmusax ft. Parcel – Better Let Them Know (teaser)

Reklamy
Share

Napsat komentář