Talib Kweli – Prisoner Of Conscious

5. 2013,
Javotti Media, EMI, Capitol,
talibkweli.com

Talib Kweli oslavil 37 let a vydal svoje páté řadové album. Kweli má za sebou úspěšné desky, zajímavé spolupráce a spoustu underground fans. Na nové desce "Prisoner of Conscious" se rozhodl trochu vyvázat ze škatulky conscious rappera, tzn. inteligentního rappera, který má angažované texty plné zajímavých, historických,kulturních odkazů.

Get More: www.mtvu.com

Je zajímavé, že mnoho umělců nechce být někam zařazeno, v rozhovorech je to většinou: "tahle deska je jiná, těžko jí někam zařadit, bla bla atd…" Někdy je to až úsměvné, jak je každý "jedinečný", ale většinou až čas přinese konečné rozhodnutí. Kweliho silná stránka je vynikající lyrika, které ale mnoho rapových fans zvyklých na obvyklá gangsta a macho klišé, jednoduše nerozumí. Talib tak musí bojovat s tím, že více fans by mu mohlo přinést zjednodušení jeho hudby, na druhou stranu by kvalita šla prostě dolů a musel by hazardovat se svým jménem a fans, kteří ho poslouchají a léta podporují právě proto, že je jiný a rapuje zajímavé texty do svých oblíbených soulful beatů.

Název alba je zároveň odkazem na skutečné "vězně vědomí" jako jsou bojovníci za svobodu v různých státech, Černí panteři, Pussy Riot a další. Samotné album se od začátku do konce poslouchá jednoduše příjemně, je to asi nejvíc hudebně přístupné album od Kweliho. Těch pohodovek je tu opravdu hodně, od klasické soulovky "Come Here" s hostujícím Miguelem, příjemnou "Ready Set Go"nebo vztahovou "Delicate Flowers". Produkci obstarali "staří" známí z underground rodiny,čtyři songy stvořil Oh No, nejvíce se mu podle mě povedla naléhavá "Hamster Wheel", kde Kweli rozjede další variaci na věčné téma muži a ženy. Jednu pecku produkoval i  RZA, ale dny, kdy jsem nedočkavě čekal na každou jeho produkci a skvělý rap, už jsou bohužel dávno pryč. Song  "Rocket Ships" zapadá do průměru, i když ho rap s featuringem Busta Rhymese drží nad vodou. Taneční mordu "High Life" produkoval také Oh No a je to jedna z rozjetějších věcí na albu. Zajímavá rapovka je úvodní singl desky "Push Thru", kde hostuje na majku Curren$y a v současné době všudypřítomný Kendrick Lamar, kterému Kweli dává jasně na frak.

Překvapivá hostovačka je na pecce "Before He Walked", kde "zpěvorapuje" bývalá mainstreamová hvězda Nelly, kdysi nemožná věc, ale v roce 2013 jde všechno. Tenhle song mě docela baví, Abby Dobson skvěle zpívá v refrénu a Kweli vysvětluje:

So you’re expecting the conscious and introspect of use / Each of lyrical vestibule, let me tell you what’s best for you /
My music gives you a message true or respect is due / But music is emotion, that’s lost from the intellectuals.”

Kweli neváhal zabrousit i do trap music, a i když tohle fakt není můj šálek, tak to překvapivě docela šlape a i ten wack refrén se dá vydržet.  Poslední song se jmenuje "It Only Gets Better" a Kweli se zamýšlí nad současným stavem obamovské Ameriky:

We the fighters, we survivors but we ain’t living
My soul is blacker than the Friday after Thanksgiving
We love that color 25% more like we like to face prison
But just because the president was black there’s no racism?

Jak sem psal v úvodu, "Prisoner of Conscious" se opravdu příjemně poslouchá, Kweli rapuje jako vždy skvěle, produkce je vyrovnaná, zajímavé texty o vztazích, politice, rasismu. Ano, není to Quality (2002)ani Eardrum (2007), ale tohle album bych dal hned za ně. Další deska snad bude pokračování Blackstar a na to se musí těšit snad každý, kdo ví:

"Rappers nowadays are confusing you,
I know you’re tired of the usual like Trey Songz and Drake
That’s why I’m leaping the faith, keeping the pace
Although it’s all about the winning, it’s never about the wait."
("Ready Set Go")  
 

 
1. "Intro"              
2. "Human Mic" (prod. Oh No)
3. "Turnt Up" (prod. Trend)
4. "Come Here" (prod. Sean C & LV, feat. Miguel)
5. "High Life" (prod. Oh No, feat. Rubix & Bajah)
6. "Ready Set Go" (prod. Saadig Bolden, feat. Melanie Fiona)
7. "Hold It Now" (prod. Oh No)
8. "Push Thru" (prod. S1, feat. Curren$y, Kendrick Lamar & Glen Reynolds)
9. "Hamster Wheel" (prod. Oh No, G Koop)
10."Delicate Flowers" (prod. S1, Caleb McCampbell)
11. "Rocket Ships" (prod. RZA, feat. Busta Rhymes)
12. "Before He Walked" (prod. E. Jones, feat. Nelly & Abby Dobson)
13. "Upper Echelon" (prod. Harry Fraud)
14. "Favela Love" (prod. Terrace Martin, feat. Seu Jorge)
15. "It Only Gets Better" (prod. J. Cole, feat. Marsha Ambrosius)

koupit: Prisoner Of Conscious (via iTunes)

další recenze:

Quasimoto – Yessir Whatever

Bilal – A Love Surreal

Rapper Big Pooh – Fat Boy Fresh vol.2

 


 


 

Reklamy
Share

Napsat komentář