Páteční menu vol. 54

Bez gramofonů by se hip hopová kultura v minulosti neobešla a vinyly s tímto základním inštrumentem stále přežívají i současný technologický nástup. Rozhodně přetrvají i 54. díl naší pravidelné rubriky, při které zdravím všechny příchozí. Dnešní volume tak bude zasvěceno gramofonům, vinylům, umění turntablismu (které stále ještě žádný software nenahradil) a samozřejmě příjemnému poslechu.

Jeden z otců samotného turntablismu, důležitá součást Dilated Peoples a World Famous DJ – Babu je bezpochyby synonymem pro tuto kulturu. Vítěz mnoha a mnoha soutěží šmrdlá už několikátou sezónu a na své umění nedá dopustit. O tom svědčí všechny albumy od Dilated, kde pravidelně dostává chvilku pro sebe. Poslední taková rutina nechyběla ani na zatím poslední desce 20/20 a než se dočkáme pokračování s další studiovkou – The One And Only Babu nám čekání svým umem zkrátí.

Kolébkou pro turntablism vždy budou Spojené Státy, ale ani Evropa se v tomto odvětví neztratila. Důkazem je kvalitní konkurence na mezinárodních DMC soutěžích a nebo franczouský projekt C2C, který bude mojí další volbou. Čtveřice zručných DJs okolo jádra Hocus Pocus a Beat Torrent se vhrla v posledních letech i na vlastní produkování a na Creamu je pravidelně sledujeme. S debutovou deskou Tetra slavili úspěch a se svým originálním živým vystoupením jsou pro organizátory výbornou volbou.

A při posledním výběru se podíváme i k nám domů. Na Wichově první, stále nadčasové, producentské desce Time Is Now se náramně vyskrečoval pražský kolega Trafik a když jsem si promýšlel seznam dnešního menu, skladba Step Up byla okamžitou volbou.

Tak takové je gramofonové 54. menu. Jaké jména by se třeba mohli objevit na vašem seznamu? Dejte vědět.

 


 


 

Reklamy
Share

Napsat komentář