EXISTEREO – Hopeless Crooks With Open Books (Invisible Enemy Records)

Na sólo od Existerea jsem se těšil od jeho posledního projektu Candy´s 22 spolu s Barflym. Jejich Livin‘ La Vida Boo Hoo pro mě byla absolutní špička za rok 2005. Do Hopeless Crooks With Open Books jsem proto vkládal velké naděje.

Zklamání je asi příliš silné slovo, ale přece jen jsem od desky čekal o něco víc. Tím nechci říct, že se mi nelíbí, naopak každým dalším poslechem ji mám raději. Všech 17 tracků produkoval Deeskee, který patří k producentům, co mají vlastní rukopis. Stačí se téhle desce chvíli věnovat a pak si pustit jinou, kde má Deeskee třeba jen dva beaty a bezpečně je poznáte. Kromě Deeskeeho se na hudební části podíleli i klávesista Ikey Owens z fejmové indie-rock party Mars Volta, cuty dělal LA Jae a beatbox a harmoniku pak Axis a Mers, Existereovi dobří přátelé z legendární graffiti party CBS.

Deska je rovnoměrně rozdělena – vždy tak jednou za 3 tracky přijde jedna pecka, která je skutečně výborná. Na začátku to jsou určitě “Intro“ i následující “Hey Kid Have A Cigar“ a poté “LA Is The Motherland“ s hostujícími 2Mex a Life Rexall. Jestli PSH vymysleli hymnu pro Prahu, pak Existereo stvořil jednu pro Los Angeles. Úderný beat a silný refrén jsou podobně jako v českém příkladě základem úspěchu.

Další kvalitní věcí je “Custom Costumes“ s hostujícím Innaspace, se kterým kdysi dávno vydal Existereo vynikající Motel California. I hned následující “Roll With The Punches“ s hrubými hlasy Akumy a Metfly si poslechnu rád. Do konce alba mě pak zaujmou ještě dvě pecky: “The Wrong Song“, skutečně vyvedený track s čím dál tím víc populárnějším Mickey Avalon, a “Ol´ Fashioned Hard Living“ s Barflyem. Připomenutí starých dobrých časů ukazuje, že mezi Existereem a Barflyem funguje spolupráce výtečně.

Jak jsem říkal úvodem, Hopeless Crooks With Open Books je dobrá deska, o tom se asi nedá polemizovat. Existereo má sice podle mne schopnosti udělat jednou něco skutečně velkého, i tak ale patří jeho nová sólovka k tomu lepšímu.

01. Hey Kid Intro
02. Hey Kid Have a Cigar
03. Cry Me a River
04. Sundials in LA (feat. Medusa / Myka Nyne (Mikah 9))
05. I Was There
06. LA is the Motherland (feat. $Martyr(2Mex+LifeRexall))
07. Deeskee’s Demise (instrumental)
08. Custom Costumes (feat. Innaspace)
09. Roll with the Punches (feat. Akuma / Met Fly)
10. All I Ever
11. Voodoo Soup (feat. Gelroc / Kemit / Longevity / Neila)
12. Teeh of the Alligator
13. Whisky Punx
14. The Wrong Song (feat. Mickey Avalon)
15. Stealin the Best of Me
16. Ol‘ Fashioned Hard Livin (feat. Barfly)
17. Beat Box Outro

Reklamy
Share

Napsat komentář