ICON THE MIC KING: „Doma mi život utíká pod rukama.“

Původně jsem chtěl dát s Iconem rozhovor již po jeho koncertě v Praze, ale jelikož jsem nesehnal diktafon, muselo vše počkat. V povánočním čase si tak můžete přečíst rozhovor s MCm, který proslul několika spory a který pravidelně plní kolonky „drby“. Má zajímavou pověst, ale interview vás přesvědčí, že je fajn. Ví, co chce a co má smysl dělat, což se ukazuje především u otázky, zda točit či netočit video. Jinak se většina dotazů týká turné, koncertů a potencionální svatby s Jean Grae.

 

Čau Icone, jak se daří? Právě jsi dokončil evropské turné. Jaké bylo?

Jsem z toho všeho cestování pěkně unavený, ale jinak se cítím jako král a jsem velmi šťastný. Zážitky z evropského turné byly odměňující, ačkoli to bylo kolikrát svízelné. Potkal jsem spoustu nových i starých fanoušků a seznámil se s mnoha dobrými lidmi. Zdravím Dos-Nouna, který to dal celé dohromady. Byl to pak docela šok při setkání s realitou, když jsem vystoupil z letadla a za 16 hodin už seděl v práci.

 

Viděl jsem tvoji show v Praze. Jak sis ji užil v porovnání s těmi ostatními?

Ještě jednou díky, žes přišel. Bylo to zvláštní, protože bylo zřejmé, že většina lidí nerozuměla, co jsem říkal. To se nám ale na turné stalo několikrát. Bylo to vždy: „Make some noise, if…“ a ještě než jsem to dořekl, tak lidi začali bláznit. Časem jsem ale přišel na to, jak s nimi komunikovat a pak to bylo lepší. Užil jsem si tu výzvu.

 

Když jsi měl pásku přes oči a freetyloval na dané předměty, to bylo úžasný. Jak jsi poznal všechny věci? Jasně, chápu, že poznáš třeba plechovku nebo krabičku s cigaretami, ale jak přijdeš na něco jako je tuba s léky?

Anděl a ďábel na mých ramenou mi řeknou všechno.
 

Když máš v publiku třeba jen 40 – 50 lidí jako při koncertu v Praze, jak na to reaguješ? Vyzve tě to ještě víc, než kdybys jich tam měl 500? Nebo to je spíš: „Sakra, další špatné vystoupení.“

Je mi jedno, kolik lidí je v klubu. Pokud přišli, aby pařili s náma, jsem spokojený. Musíš pochopit, že tohle dno v Americe v nezávislém rapu úplně odpadlo a já tak absolvuji spoustu špatně uspořádaných koncertů. Raději chci mít 50 fandů, které to baví a prožívají to, než 500, kteří se přišli podívat na headlinera a na mě se ani nehnou. Přijde mi vtipný, jak na málo navštěvovaných koncertech se lidé bojí si to pořádně užít. To jste zaplatili 10 dolarů nebo 10 euro nebo 50 korun, aby jste tam stáli a kecali s vaším kámošem? Každý se v těhle případech bojí zapojit do vystoupení. Sakra, já když jdu na koncert a není tam moc návštěvníků, tak se opiju při čekání na vystoupení a pak pařím v první řadě. Takže to prostě nechápu.

 

Byl jsi poprvé v Evropě? Vidíš také rozdíl mezi americkými a evropskými posluchači?

Určitě, byla to má první návštěva Evropy. Celkově jsou Evropané na koncertech mnohem živější. V Americe jsou lidé „příliš v pohodě“ na to, aby skákali a zvedli ruku, tedy pokud nejsi extra známý. Jakmile v Evropě lidi nastartuješ, už v tom vydrží. Taky bych rád vyvrátil jeden mýtus. Evropané se neslítávají na tvé album, jak každý říká. Vy mnohem víc inklinujete k vinylu než Američané, takže asi tak.

 

Četl jsem na tvém webu, že jsi si našel regulérní práci. Ví tvůj zaměstnavatel, že jsi rapper? Bylo těžké získat povolení k evropskému turné?

Jo, můj šéf byl sám muzikant na cestách, takže to chápe. I když jsem musel na přijímacím pohovoru vysvětlit, že jsem rapper, a proto jsem neměl 4 roky práci. Všichni tady byli velmi přející a nadšení z mého výletu. Dokonce se mi povedlo část práce udělat i tak. Mám skutečně dobré místo. Plánuji ale další turné, takže uvidíme, za jak dlouho je začnu štvát.

 

Co je nejlepší a nejhorší věc na turné?

Popravdě miluji cestování. Raději bych byl pořád na cestách než doma. Když jsem doma, mám pocit, že mi celý život utíká pod rukama. Neustále se snažím dostat ven. Jediný problém s turné je, když někde seš a lidé nedělají to, co slíbili. Už jsem zažil i 16 hodinovou cestu autobusem, abych rapoval pro 5 lidí, takže cokoli jiného je v klidu. Osobně nechápu interprety, co si na cestování stěžují. Co je lepší než potkávat lidi, kteří milují tvoji muziku? Přestaňte se chovat jako holky a vzdychat, jak je nepohodlná cesta dodávkou a jak moc vám chybí vaše přítelkyně.

 

Jaký byl tvůj nejlepší koncert jako vytupivšího a jako fanouška?

Na tomhle turné určitě Atény, kde jsme otevírali pro DJ Premiera. Už jsem ho viděl s Guruem, ale ne samotného. Úplně to zabil. Před koncertem pro nás měl spoustu dobrých slov a cítil jsem se úžasně, když jsem viděl legendu, které se líbí má muzika. Dokonce nám říkali, že sledoval naše vystoupení a ničil se na tom. Během jeho setu pak měl v jednu chvíli zrovna pustit Ante Up a ještě před tím vyvolal mé jméno. Stál jsem na straně stage a pak asi 5 krát skočil mezi lidi. Byla to pro mě neuvěřitelná noc. Jedna z nejlepších show mé kariéry. Lidé si to taky užívali, ačkoli o nás většina dosud neslyšela. To mi opět ukázalo, proč miluji to, co dělám. Na konci jeho (Premierova) seta jsem mu dal dvě kopie nového singlu Mike And The Fatman a on to držel ve stylu: „Kupte to.“ Bylo to nádherné.

 

Příští rok budeš vydávat album kompletně produkované Chum The Skrilla Guerilla (dohromady si říkají Mike And The Fatman). King Me singl (ten co dostal i Premier) je výborný. Dočkáme se dalšího singlu než vyjde album? Nebo bude dokonce video?

Druhý 12“ bude z bonus tracků z alba. Je tam pecka “Poverty“ s hostující Blue Raspberry a track “Law And Order“ s Killah Priest. Oba produkoval někdo jiný, takže na singlu budou i remixy od Chuma. Měli bychom i točit video na “Poverty“, ale nechci to dělat, dokud nebudu vědět, že to splní má očekávání. Pokud bych nedal dohromady něco jako tour DVD nebo to nedokázali protlačit na MTV2, nevidím důvod plýtvat takhle prostředky. Uniká mi, proč bychom do toho měli dát tolik peněz a pak to vidět jen na MySpace.

 

Jak jste se vůbec s Uprising (label, kde deska vychází) dali dohromady?

Za tohle může můj kámoš Carnage The Executioner. Docela se mi loni dařilo, takže jsem Mike And The Fatman nabízel různým labelům, ty neodpovídaly, takže Carnage navrhl, abych zkusil Uprising. Přimluvil se za nás a po pár měsících vyjednávání jsme byli upsáni. Jsem jediný z jejich hip hop interpretů, takže doufám, že to pro mě bude dobrá šance dát o sobě pořádně vědět.

 

Jak to vypadá s tvým sólo materiálem? Pracuješ na albu?

„Mixtape“ Rent Money Music 2 bude co nevidět venku, ale na skutečným sólo albu teď chvíli dělat nebudu. Vše je o načasování a já nevěřím, že na to jsou posluchači připraveni. Raději pokračuji v deskách napůl s jedním producentem. Mám toho v plánu dost, ale nechci v někom zažehávat plané naděje, pokud to není ve fázi mástrování.

 

Jsi teď zadobře s Jus Allahem, který je opět členem Jedi Mind Tricks. Jak jsi ho potkal? Plánujete spolupracovat? Dneska tedy vycházíš s JMT v pohodě?

Četl jsem s Jusem v lednu rozhovor a napadlo mě, že bych se mu mohl ozvat, protože vypadal na správného člověka. Dal jsem s ním pár koncertů a měl beat k “Black Arts“, který mi pro něj připadal jak ušitý. Takže jsem tu pecku spolu nahráli. Pomáhal jsem mu hledat beaty pro jeho nové album a mluvili jsme i o společné desce. Stát se může cokoli. Ten kluk je úžasný a já jen doufám, že návrat do JMT mu jen vylepší pozici a přinese peníze, které si zaslouží. Ohledně JMT jsme s Vinniem naše spory ukončili v roce 2003. Nemám s ním žádný problém, JMT jsou nahoře a reprezentují Filadelfii. Přeji jim to nejlepší.

 

Jsi velmi známý freestyle MC. Co považuješ za svůj nejlepší battle?

Už jsem od toho dal ruce pryč a nemá to v mém srdci již místo, ale pořád říkám, že můj nejlepší souboj byl s klukem který si říkal Many Styles.

 

Četl jsem, že jedním z tvých největších cílů je přesvědčit Jean Grae, aby si tě vzala. Jak se ti zatím daří?

Haha, fakt jsem to řekl? Jean Grae je hrozně příjemná osoba, která dělá dobrou muziku. Ona se ale pokaždé tváří, že si mne nepamatuje, takže nemyslím, že můžeš říct, že jsem byl úspěšný. V poslední době se tlačí nahoru, přeji ji také to nejlepší.

 

A to je vše. Díky moc Icone. Přidáš něco? Pozdravy?

Děkuji i tobě za podporu. Pozdrav pro Dos-Nouna, že mě vzal do Evropy. Pozdrav pro všechny, kteří přišli na naše koncerty. Pozdrav pro lidi na letišti v Amsterdamu, kteří byli součástí mé první marihuanové zkušenosti. Pozdrav pro vás, kteří to čtete. Zkontrolujte mě, slibuji, že to stojí za to. Někdo řekněte Affrovi, že bych dal Hip Hop Kemp. Peace.

 

Icon The Mic King website

 

Icon The Mic King myspace

Reklamy
Share

Napsat komentář