Paulie Garand – V hlavní roli

16. 8. 2012
Ty Nikdy Label
www.tynikdy.cz

Asi si všichni pamatujeme rok 2010, který patřil bezesporu pro Ty Nikdy Label. Pro Českou scénu důležitý rok, ono totiž v našich poměrech vydat za jeden rok hned čtyři, nutno podotknout kvalitní, desky není určitě jen tak. Na seznamu releasů tehdy také debutoval Paulie Garand, který jednak že dostal na rapovou mapu svoje město Liberec, ale hlavně začal psát svoji sólo etapu. Ano, melancholické období předchozího projektu BPM od té doby odložil a výsledkem byla skvělá deska Harant.

Uběhly dva roky, Paulie byl součástí expanze TNKD do všech koutů obou republik, studentské město Zlín vystřídal zpátky za svoji Ještědskou domovinu a tam se začala rýsovat další deska. Ta deska dostala název V hlavní roli a koncept se točí kolem asi nejpodstatnější části Paulieho života – filmařiny. A jak to dopadlo? Recenzi otevře úvodní věc Kevin.

Paulie bude Harant stopro i příště, těmito slovy končil svoji první desku. A tak nějak se dalo čekat, že jeho nová deska určitě nebude mít tak daleko od té první. Ono proč taky měnit zajeté koleje, Garanda vždy bude zdobit jeho vtipné a netradiční formování každého rýmu. Na nové desce se navíc opravdu potvrdilo, že to flow je jeho fígl. Sečtělost, slovní pestrost a zase ta flow byly opět ty hlavní pilíře. Podstatná část každého rapera je pak také určitě i taková ta vnitřní hudebnost, tím autor myslí to, že výběr beatu je vždy složitá alchemie, ale mnohdy klíčová. Tohle ale Paulie opět zvládl, podíl na tom má i kolaborace s Libereckým talentem ODD, na kterého produkci je album docela postavené. Ruku k dílu samozřejmě také třeba přiložili skvělými bubny producenti Smart, Fatte, DTonate, Kenny Rough nebo Peko.

Asi nemá cenu rozebírat každý track zvlášť, každý si totiž asi sám absolvuje cestu přes kalifornskou adresu 90210, do Liberce skrz politickou pavučinu, kumbálu nebo na nebeskou cestu. Deska se ale může pyšnit skvělou slokou od mého oblíbence Lyrika, ženský rod pak třeba zastoupila Erika Fečová nebo se symaptickým hlasem Karol a nechybí ani další flowtek – Rest. Ten největší kus práce ale však odvedl Paulie sám.

K dokonalosti ale ještě přece jen něco schází. Například na beat od Inpyho pro věc Pramen by měl být zákaz šahat, protože osobně beru spojitost tohoto bubnu jen a jen s projektem Secondhand Sureshot, to ale za nějakou chybu neberu a určitě to nemění nic na tom, že je to super beat. Co už ale kazí celkový dojem z desky je délka albumu. V hlavní roli má totiž oproti Harantovi o čtyři tracky navíc, co mě ve finále nutilo často přeskavoat, a sice po sobě jdoucí věci Barbarov, Společenská a Schody pod podchodů, které podle mě nesedí do atmosféry desky. Album ale uzavírá velká tečka, na kterou se vždy těším. Cesty domů, upřímná zpověď, především na téma fans (real!).

Na novou desku jsem neměl velké nároky, o to více jsem byl potěšen. Jak už jsem psal na začátku, záměr určitě nebyl udělat kdovíjak přelomovou desku, i přesto však album nepostrádá určitou kvalitu a je povedeným pokračováním sólo dráhy.

01 Kevin (prod. Peko)
02 V cizích rolích (prod. Kenny Rough & ODD)
03 Klid (prod. Smart)
04 Beverly Hills (prod. Kenny Rough)
05 Du s větrem feat. Rest (prod. ODD)
06 Monokly (prod. ODD)
07 Psaní z lahve (prod. DJ Fatte)
08 Retard (prod. ODD)
09 Pavučina lží feat. Jakub Děkan (prod. Paulie Garand)
10 Pramen (prod. Inphy)
11 VHS feat. Erika Fečová (prod. Paulie Garand & Kenny Rough)
12 Nebeská feat. Rest (prod. Dtonate)
13 Ona feat. Karol (prod. ODD)
14 Sme co sme feat. Lyrik (prod. DJ Fatte)
15 Barbarov feat. Lipo (prod. Kenny Rough)
16 Společenská (prod. Kenny Rough)
17 Schody do podchodů (prod. Kenny Rough)
18 Cesty domů feat. Erika Fečová (prod. ODD)

 


 


 

Reklamy
Share

Napsat komentář