Frank Nitt – Stadium Music

6.5.2012
Digi Pop
http://theviewfromtheunderground.wordpress.com/

Frank Nitt patří mezi legendární detroitské jezdce, stál po boku J Dilly při jeho úspěších i smrti, zažil úspěch se svojí kapelou Frank N Dank, problémy s labely, byl Nitty a je z něho Nitt,  desky s Madlibem, vydal podařené EP s Terrace Martinem a DJ Quik, ale pokud se zeptáš běžného fanouška rapu, kdo je, myslím, že pokud nebude patřit mezi nadšené
fandy detroitského soundu, tak prostě nebude vědět.

Frank jako by se vykašlal na nějaké přehnané ambice, stát se hvězdou, ale prostě chce, stejně jako Dwele, dělat svojí muziku poctivě a jestli si svoje fandy najde, tak to bude fajn, ale rozhodně nečekej cheesy sračky a novodobé maduar "progresivní" disko. Album "Stadium Music" si produkoval Frank celé sám až na malou výpomoc od Kevina Cofielda a zní to hodně semknutě, deska se drží svojí linie.

Už první pecka "So Large" je strikní nájezd aka úvodní boombap reprezent – jsem zpátky, se mnou se prostě musí počítat, protože jsem hladovej.  Hodně mě baví hitová pecka "Spotlite", která je opatřená low budgetovým klipem, kde tě Nitty provede Detroitem. Frank sice stejně jako mnoho dalších odešel z problémy sužovaného Detroitu do LA, ale album je plné Detroitu a to jak v textech, tak i celkovém zvuku. "Spotlite" trochu evokuje Westovo "Flashing Lights". Pecka "Hello" je pohodová balada s povedeným refrénem, kde Nitt řeší svým typickým pouličním rapem vztahy s tzv. "něžným pohlavím". Interluda "Dank Says" je opatřená striktním clap clap beatem, který baví.

"On My Way" je Nittyho testament – "I do it for the love but i like money" a "I´m doin it from the heart cuz it´s me" – další boombap pecka, která je sice hodně jednoduchá, ale alespoň na mě zabírá. Vůbec během několika prvních poslechů tohoto alba jsem si říkal, undergroundová produkce, jedním uchem tam, druhým ven, ale po desátém poslechu se něco změnilo a já začal hltat každý track. "Radio" je další striktní věc, kde Nitt prodává svoje schopnosti na majku.

Na "Stadium Music" se Frank Nitt poprvé více otevřel v textech, už to není pouliční povídaná jako s Frank N Dank, ale rapper mluví více o svých pocitech, názorech, což je příjemná změna. Frank je prostě takovej sympatickej chlapík, kterej miluje rap, Detroit, holky a taky si rád zahulí…

Z hostů tady zaujal Dillovo brácha Illa Jay aka John Regal a Dank, který předvedl svůj standard. Na "Stadium Music" je i několik slabších věcí, ale celkově se to dobře poslouchá, Frank Nitt se jako umělec posunul dál a to je určitě dobrá zpráva. CD je doplněno i zajímavou 48mi stránkovou knihou "The View From Underground", kde Frank bilancuje svojí uměleckou dráhu. "Stadium Music" určitě nezmění dějiny rapu, ale fandy Detroitu určitě potěší, že Frank Nitt nežije minulostí, ale v tomhle těžkém období pro hip-hop na svém vlastním labelu Digi Pop vydal další zajímavé album.

   
     
1. So Large (prod. Frank Nitt)           
2. Spotlite (prod. Frank Nitt)               
3. What Am I Supposed To Do And The Hop (Interlude) (prod. Frank Nitt)            4. Hello (prod. Frank Nitt, feat. Kid Sublime and Que D)            
5. Can U (prod. Frank Nitt)               
6. Dank Says (Interlude) (prod. Frank Nitt)               
7. Kick Rocks (prod. Frank Nitt, feat. Illa J a.k.a. John Regal and Dank)       
8. On My Way (prod. Frank Nitt)               
9. Mismatch (prod. Frank Nitt, feat. Numbe:ra)           
10. Ready (prod. Frank Nitt, Kevin Cofield, feat. Que D, & Grim Ace)           
11. Glimpse Of A Champion (prod. Frank Nitt, feat. Dank)           
12. Radio (prod. Frank Nitt, Kevin Cofield)               
13. Space Walkin (Interlude) (prod. Frank Nitt)   

 


 


 

Reklamy
Share

Napsat komentář