R. KELLY – Love Letter (Jive)

14/12/10
Jive Records
www.r-kelly.com

Desáté řadové album vydal Kellz jako dárek svým fans na konci roku, přes Vánoce je zde tedy možnost nastudovat R.ovu milostnou korespondenci – album "Love Letter"… Tenhle rok už vyšly Kellymu dvě bestof desky ("Playlist: The Very Best Of R. Kelly" a "EPIC"), přičemž především "EPIC" zněla spíše jako snaha rychle vydat další album a zbavit se co nejdříve smlouvy s Jive Records.

January Boy aka Kellz vydal minulý rok vcelku rozpačitě přijaté album "Untitled", které nabídlo jak Kellyho klasické RnB vály, tak i několik pokusů o trochu jiný sound. "Untitled" mě osobně stále baví, nicméně deska dosáhla na R.a vcelku nízké prodeje, takže přichází "Love Letter" s naprosto jiným konceptem. Podobně jako The Roots s Johnem Legendem se Kelly rozhodl vrátit zpátky do starých soulových časů a rozhodl se na jedné straně vzdát poctu legendám jako Stevie Wonder, Marvin Gaye nebo Donny Hathaway, na straně druhé navázat na jejich sound, ale posunout ho do roku 2010, tzn. udělat další klasické album, které si dáš do police s deskami ostatních velikánů.

Na "Love Letter" to není R. Kelly jako sexuální mašina, která tě svými texty rozesměje, pobaví, ale je to R., který jako by se po práci vracel ke svojí ženě domů s kyticí, k ženě, které je věrný a do které je strašně zamilovaný…Mohlo by se zdát, že se 43tiletý R. uklidnil, ale i přesto občas vystrčí růžky jako v songu "Taxi Cab"…

Úvodní acapella intro obsahuje několik zábavných hlášek, které vystřídá druhý singl desky, titulní "Love Letter" s příjemnou produkcí, hit! Tohle album se vrací konceptem k desce "Happy People" (2004), kdy celá deska jede v jednom tempu, jedna píseň se vrství na druhou, dohromady celek, který drží při sobě, k tomu dva silné singly – "Love Letter" a "When A Woman Loves", jednoduše – Král RnB nezklamal a ukázal, proč je podle Billboardu na prvním místě mezi RnB umělci za posledních 50 let.

Mezi vynikající songy bych zařadil "Number One Hit", kde je to piánko hrozně příjemný a to holka musí být fakt kus… Na "Lost In Your Love" se Kellz ptá, jestli může vrátit lovesongy do rádií? Jasně, ale trochu se obávám, že v Čechách je nebude nikdo hrát, ale úplně v klidu stačí, když si je pustíš doma se svojí drahou polovičkou… Na "Just Can´t Enough" by chtěl R. od svojí holky trochu víc…dalo by se říct, že texty jsou klišé, na druhou stranu neurazí a když už zní už trochu moc, tak jsou odlehčeny rýmem, který zaručeně rozesměje. Jediný song, na kterém jde podle textu poznat starého R.a jako sexuálního maniaka je "Taxi Cab", ale oproti Kellyho jiným peckám je to vlastně slušný song o milování v taxíku…"Taxi Cab" je taky jediná věc, která mi na "Love Letter" nesedí produkcí, je to opravdu až moc utahané a ten španělský vliv působí zvláštně, to raději jódlování jako na "Untitled"…

Na druhou stranu "When a Woman Loves" je klasika 60.let, k tomu klip ve stylu Raye Charlese, trochu velikášské atmosféry. Kellz v několika interview popisoval, že jedním z důvodů, proč chtěl natočit album jako "Love Letter", je vzbudit u mladších posluchačů zájem o starou éru, pochopit kořeny a souvislosti.

Hodně potěší i malinko svižnější "Just Like That" nebo remix "A Love Letter Christmas", kde R. pobaví freestylem. Na úplný závěr bonus pecka "You Are Not Alone", kterou složil R. pro Michaela Jacksona, opravdová pocta umělci, se kterým Kelly několikrát spolupracoval. Bavit se o Kellyho hlasu je asi zbytečné, na tomhle albu je opět fenomenální.

Četl jsem v několika médiích – Král RnB je zpátky atd… R. Kelly je na scéně od roku 1991 a od té doby korunu ani na chvíli neodložil z hlavy. "Love Letter" je další klasická deska a možná i RnB album roku, pro mě tedy určitě.

R. Kelly – Love Letter
1. Love Letter (Prelude)
2. Love Letter
3. Number One Hit
4. Not Feelin’ the Love
5. Lost in Your Love
6. Just Can’t Get Enough
7. Taxi Cab
8. Radio Message
9. When a Woman Loves
10. Love Is (featuring K. Michelle)
11. Just Like That
12. Music Must Be a Lady
13. A Love Letter Christmas
14. How Do I Tell Her?
15. You Are Not Alone

Čti dále:
JOHN LEGEND & THE ROOTS – Wake Up (GOOD Music)
BILAL – Airtight´s Revenge (Plug Research)
DWELE – W.ants W.orld W.omen. (E1 Music)



Reklamy
Share

Napsat komentář