CLIPSE – Til The Casket Drops (Star Trak)

8/12/09
Star Trek / Columbia
www.clipseonline.com
www.myspace.com/clipse

The Clipse aka bratři Pusha T a Malice mají za sebou dvě vydařené desky, neuvěřitelné problémy s labely a díky poslední desce "Hell Hath No Fury" postavení kultovní kapely. The Clipse také znamenají hudební produkci od The Neptunes, díky jejich dlouholetému parťákovi, kterým je ten slavnější z The Neptunes – Pharrell Williams. Před novou deskou prohlašovali, že nebude kompletně ve Pharrellově režii, chtěli najít nové producenty, aby osvěžili svůj zvuk. Hlavně se jim ale podařilo konečně podepsat výhodný majordeal u Columbie, takže všechny stíhy pryč – deska "Til The Casket Drops" vyšla 8.12. podle plánu.

Čti dále:
Stahuj nový mixtape The Clipse!
The Clipse koneně vydávají třetí album, sleduj další podrobnosti
Jak funguje spojení Vinnie Paz a The Clipse?

Na první pohled se jako by nic nezměnilo, 8 pecek z 13ti obstarali opět The Neptunes, mezi hosty figuruje dokonce pětkrát Pharrell. Od "Til The Casket Drops" ale nečekejte pokračování nebo nastavování "Hell Hath No Fury", hudebně i textově se jedná o dost jinou desku. Na produkci sice povětšinou opět řádí The Neptunes, ale není to taková striktní řežba jako na "Hell Hath No Fury", vlastně si tohle album vůbec nezaslouží být porovnáváno s něčím jiným, je to diametriálně odlišná jízda. Ale co je nejdůležitější – hudebně i textově zajímavá jízda. Je poznat, že tihle rappeři nejsou žádný mladý pušky – Pusha T 36 let, mladší brácha Malice má na kontě 31. To se samozřejmě odráží na textech, které jsou uvolněnější, nehrotí a k tomu se hodí i klidnější hudební podklady.

Taková hitovka jako "I´m Good" je hodně pohodová, klasickej posse track, do toho Pharrell a jeho vokály, který mě vždycky bavily (mimochodem, proč je jeho "In My Mind" tak nedoceněná deska?) a do toho jede Malice: "Niggaz don´t like it when you lookin good hate it when you shinin through the neighborhood".
A co takhle "Popular Demand", kde další povedenou práci odvedli The Neptunes. Podobně se jim vedlo i na další skladbách jako "Champion" nebo "Life Change". Pharrell dokáže vykreslit svojí produkcí jakousi osudovou atmosféru, která už několik let funguje. Rapově je zase o něco lepší a přesvědčivější Pusha T, což ještě víc vynikne na živo, oba jsou ale rozhodně první liga. Texty už nejsou jenom o prodávání koksu a životě na ulici, i když jenom o tom The Clipse nikdy nebyli, na "Til The Casket Drops" se mluví hodně i o věčných tématech jako je láska, hledání štěstí nebo rodina. Z Clipse je cítit spokojenost, pohoda a hlavně chuť dělat rap, z téhle desky je cítit jejich láska k hip hopu. Na songu "Kinda Like a Big Deal" se jim dokonce povedl zázrak, hostuje tu totiž Kanye West, kterého sem takhle hladového na majku už hodně dlouho neslyšel.

Je tady i několik věcí, které tohle album sráží, např. radiofriendly pecka "All Eyes On Me" s hostující Keri Hilson, jejíž vokál mě prostě nebere, další z mnoha R&B hvězdiček, podobně jako "rihannovsky" znějící Nicole Hurst na "Counseling". Sean C a LV na produkci vykouzlili povedený gradující beat na úvodním songu "Freedom", na druhou stranu jejich "Never Will It Stop" je nezajímavý průměr.

"Til The Casket Drops" je ale mnohem víc závěrečná pharrellovská "Life Change" než "Never Will It Stop" a proto tohle album určitě patří k tomu lepšímu, co vyšlo v roce 09. The Clipse zvládli těžkou situaci po úspěchu předešlé desky a přidali do svojí diskografie další povedený zářez.

Clipse – Till the Casket Drops
1. Speak of Freedom (Produced By Sean C & LV)
2. Popular Demand (Popeyes) feat. Cam’ron (Produced By The Neptunes)
3. Kinda Like a Big Deal feat. Kanye West (Produced By DJ Khalil)
4. Showin’ Out feat. Yo Gotti Produced By The Neptunes)
5. I’m Good feat. Pharrell (Produced By The Neptunes)
6. There Was A Murder (Produced By DJ Khalil)
7. Door Man (Produced By The Neptunes)
8. Never Will It Stop feat. Ab-Liva (Produced By Sean C & LV)
9. Eyes On Me feat. Keri Hilson (Produced By The Neptunes)
10. Counseling (Produced By The Neptunes)
11. Champion (Produced By The Neptunes)
12. Footsteps (Produced By DJ Khalil)
13. Life Change (Produced By The Neptunes)

Čti dále:
FASHAWN – Boy Meets World (Hecktit Management LLC)
JAY-Z – The Blueprint 3 (Roc Nation)
RICK ROSS – Deeper Than Rap (Def Jam)

Reklamy
Share

Napsat komentář