RAEKWON – Only Built 4 Cuban Linx Pt. II. (Think Differently)

8/9/2009
Think Differently / EMI
www.myspace.com/raekwon

Vždy, když se rappeři snaží navázat na mnoha lety prověřenou klasiku, dopadne to většinou stejně. Neslaně, nemastně. Úkol alespoň vyrovnat předchozí LP, tématicky na něj navázat a trefit te se zároveň do současného vkusu posluchačů, je totiž nadmíru těžký a je hodný jen opravdovým mistrům. A není to jen otázka hudby, podobné případy neleznete i ve filmu apod. Když před lety Raekwon ohlásil, že chce nahrát druhé pokračování legendárního opusu "Only Built 4 Cuban Linx", který můžeme bezpochyb označit za jedno z nejlepších alb celé hiphopové historie, jak mezi fanoušky, tak odbornou kritikou, rozpoutal vlnu diskuzí, jestli svůj debut dokáže napodobit. Nutno uznat, že většina názorů byla spíše skeptičtějšího rázu, jelikož Raekwon se nacházel v opravdu těžké pozici. LPs "Immobilarity" a "The Lex Diamond Story" totiž na nastavenou laťku nestačily ani náhodou a tak The Chefovi věřil málokdo. O to více nyní Raekwona za "Only Built 4 Cuban Linx Pt. II." můžeme uctívat.

Čti dále:
5 důvodů proč se těšit na září
Q-Tip, Raekwon, Ludacris nebo Mos Def na jednom albu? > TheBlackRoc Project

Když totiž hned na začátku spustí "House Of Flying Daggers" s hostující netopýří bandou v sestavě Inspectah Deck, Ghostface a Method Man, jako byste se ocitli na Staten Islandu v roce 1995, kdy každému z walkmanu či boomboxu hrálo "OB4CL". Mysteriózní atmosféra, nasekané smyčce a tvrdé bicí; RZA v nejlepší v formě, řekli byste si. Jenže realita je jiná. Píše se rok 2009, od "OB4CL" uběhlo dlouhých 14 let a na beatu úřaduje J Dilla. Přijde Vám to neuvěřitelné?

A abych Vás vyvedl z omylu. Hned v následující "Sonny´s Missing" Vás Raekwon společně s Pete Rockem zatáhne do těch nejtemnějších uliček Velkého Jablka, aby Vám naservíroval pouliční lyriku plnou organizovaného zločinu, smradu střelného prachu, vše okořeněné bílým práškem, který má ke sněhu stejně daleko, jako Hanácká vodka k Hennessy. Raekwon hned v úvodu celého LP s lehkostí navazuje na svou 14 let starou klasiku, jako by jí vydal před pár měsíci. Stejně jako na svém debutu vypráví příběhy, které Vás budou mrazit, budete se bát až do morku kosti a vytváří tak umělecké dílo, které přesahuje hranice "obyčejného" LP.

Je to až neuvěřitelné, že rapper, který posledních pár let spíše paběrkoval na deskách ostatních členů Wu-Tang Clanu, našel před nahráváním nové desky stejnou inspiraci, jako téměř před dekádou a půl. Depresivní atmosféra z "OB4CL2" přímo sálá, při poslechu této desky si nebudet jistí ani tím, jestli vlastně sedíte doma na své vyhřáté židli. Raekwon Vás totiž unese na výlet, ze kterého nebudete mít žádné pozitivní vzpomínky do rodinného fotoalba ani něco, čím byste se mohli chlubit vnoučatům.

Nutno uznat, že nepřehlédnutelný podíl na úspěchu Raekwonova návratu mají také pozvaní producenti a hosté. Že se RZA z poloviny 90. let nedá napodobit? Na tento mýtus zapomeňte, protože tým ve složení Dilla, Pete Rock, Erick Sermon, Marley Marl, Icewater Productions nebo Allah Justice totiž vyšvihl takové mordy, že ačkoliv se RZA na "OB4CL2" také předvedl ve výtečné formě, ostatním nestačí. Ze všech pozvaných umělců je cítit, že k práci na "OB4CL2" přistupovali s tím, že chtějí vyrovnat kvalitu prvního dílu a proto ze sebe vydali maximum. Všechny momenty od začátku až do konce pasují do posledního detailu a nechávají tak vzniknout opravdu vyrovnaného konkurenta "OB4CL".

Čti dále:
Sleduj video – J Dilla feat. Havoc & Raekwon – 24k Rap
Souboj týdne: Fat Joe vs. Jim Jones vs. Saigon vs. Apathy

Až čas prověří, jestli byl první díl této série Raekwona překonán nebo ne. Jediné, co v tuto chvíli můžu říct, že Raekwon připravil jednoznačný návrat roku a svůj legendární debut minimálně vyrovnal.

Raekwon – Only Built 4 Cuban Linx Pt. II.
1."Return Of The North Star" (feat Papu Wu)
2."House Of Flying Daggers" (feat Inspectah Deck aka Rollie Fingers, Ghostface Killah aka Tony Starks, Method Man aka Johnny Blaze)
3."Sonny´s Missing"
4."Pyrex Vision"
5."Cold Outside" (feat Ghostface Killah aka Tony Starks)
6."Black Mozart" (feat RZA aka Bobby Steels, Inspectah Deck aka Rollie Fingers)
7."Gihad"
8."New Wu" (feat Ghostface Killah aka Tony Starks, Method Man aka Johnny Blaze)
9."Penitentiary" (feat Ghostface Killah aka Tony Starks)
10."Baggin Crack"
11."Surgical Gloves"
12."Broken Safety" (feat Jadakiss aka Montega Jada, Styles P aka Styles Pinero)
13."Canal Street"
14."Ason Jones"
15."Have Mercy" (feat Beanie Sigel aka Mack Mittens, Blue Raspberry)
16."10 Bricks" (feat Cappadonna aka Cappachino , Ghostface Killah aka Tony Starks)
17."Fat Lady Sings"
18."Catalina" (feat Lye Jennings)
19."We Will Rob You" (feat Slick Rick, Masta Killa aka Noodles, GZA aka Maximillion)
20."About Me"
21."Mean Streets" (feat Inspectah Deck aka Rollie Fingers, Ghostface Killah aka Tony Starks)
22."Kiss The Ring" (feat Inspectah Deck aka Rollie Fingers, Masta Killa aka Moodles)

Čti dále:
JAY-Z – The Blueprint 3 (Roc Nation)
J DILLA – Jay Stay Paid (Nature Sounds)
BUSTA RHYMES – Back on My B.S. (Universal Motown)

Reklamy
Share

Napsat komentář