PANIK: „Miluju dělat beaty v noci.“

Hnacím motorem produkční party The Molemen je bez diskuze Panik, však to taky v našem rozhovoru sám přiznává. Letos měl pěkně napilno, protože Molemen vydali dvě desky a stejný počet alba je nutné připravit i pro Vakilla. A ačkoli i teď má plné ruce práce, našel si na rozhovor po dlouhém uhánění čas. Psal jej přes den, protože noc patří beatům. Beatům, do kterých na nadcházející desce Killing Fields pojedou lidi jako Kool G Rap, Cormega, Slug či Murs. Tak tedy s rozhovorem opět do Chicaga, kde se hlásí o slovo mytseriózní Panik.

 

Ahoj Panik, pojďme přeskočit úvod, protože naši čtenáři samozřejmě vědí, kdo jsi. Mohl by jsi nám ale říct, proč jsi přestal používat slovo His ve tvém jménu?

Nejsem si tím moc jistý, přišlo to nějak samo. Lidé mi začali zkráceně říkat jen Panik a pak to již zůstalo. Někteří kluci ze staré školy mi ale pořád říkají His-Panik.

 

Nedávno jste vydali Chicago City Limits Vol. 2, které je velmi dobré, ale zdá se mi, že jej fandové pořádně ani nezaznamenali. Jsi s deskou a reakcemi spokojený?

Jsem velmi šťastný s tím, jak to dopadlo. Tenhle rok pro nás byl docela hektický, protože jsme vydali Vakill – Worst Fears Confirmed, udělali Chicago Rocks (což je největší akce v Chicagu), Chicago City Limits 2 a Killing Fields. Myslím, že jsme mohli naplánovat vydání Chicago City Limits lépe, ale chtěl jsem, aby to vyšlo ve spojení s Chicago Rocks. Jsem přesvědčený, že Chicago City Limits se dostane pozornosti časem, protože náš katalog má v prodejnách dlouhou životnost.

 

Když vy (jako Molemen) pracujete na desce, jak se rozhoduje, kdo bude produkovat co?

Obvykle jsem ten, kdo má na našich deskách největší podíl. A také Vakill, kterého necháme projít všechny beaty a vybrat ty nejlepší. S ním vytvořím směr, jakým to LP pak půjde. Na deskách, které já, Memo a PNS (jako The Molemen) vydáváme, mám určitou vedoucí pozici, ale samozřejmě do toho PNS a Memo zasahují, jak jen mohou.

 

Pomáháš Memovi a PNS s jejich beaty, nebo každý pracuje striktně na svých věcech?

Každý pracuje na svém. To vyjde najevo především na našich Molemen LPs, protože máme každý jiný styl a nápady, tak se tím vytvoří ten správný říz.

 

Tady jsou jména čtyř producentů. Prosím, řekni nám o každém svůj názor. A prozraď, zda máš rád jejich zvuk.

Pete Rock – on představuje klasický hip hop. Byl pro mne vždy velkou inspirací. Jeho bubny, skreče a samply jsou úžasné. Bylo neuvěřitelné, když zinovoval svůj styl během Soul Survivor. Cesta, jakou dává basovou linku je taky krutá. Sice je tady spousta kluků, kteří zkouší dělat jeho styl, ale on nad nimi pořád ční.

 

Madlib – dneska je jedním z nejlepších hip hop producentů. Hodně z producentů z nezávislé scény se mnou ani nehnulo, ale Madlib a J Dilla na mě měli neustálý vliv.

 

Lil Jon – jeho styl je dneska oficiálně klasický a je jedno, co říkají lidé v underground hip hopu. Před tím neutečeš. Jeho beaty hýbají miliony lidí a jsou podle mne výborný.

 

RJD2 – Deadringer bylo velmi dobré LP. Líbí se mi jeho styl, přináší něco nového.

 

Co Kanye West? Slyšel jsem Juice říkat, že Kanye je skutečně dost arogantní. Potkal jsi ho někdy? Jaký je tvůj názor na něj a jeho muziku?

Potkal jsem ho jen jednou. Dřív jsem se pohazoval s partou okolo Rhymefesta, No ID a Dug Infinite, to bylo v době, kdy Kanyeho ještě nikdo neznal. Z toho, co jsem slyšel, tak ten kluk, kterého vidíš v televizi je ten, kterým byl i dříve. Někteří tomu říkají arogance, někteří přesvědčení. Ale jeho muzika mluví za sebe. Ten kluk je velmi talentovaný a to lidé nemohou popřít.

 

Někdo začíná dělat beaty s bubny, někdo jinak. Máš ty svůj typický proces?

Miluju dělat beaty v noci, ale občas mě zastihneš dělat nějaké věci i ve dne. Mým oblíbeným časem je ale noc. Úplně se od všeho odprostím. Inspirují mě různé věci, třeba staré pecky (rap, soul, rock, jazz), takže když hledám sample, melodii nebo jen zajímavou myšlenku, blikne mi v hlavě žárovka a jdu do toho.

 

Vydal jsi několik instrumentálních alb. Kolik beatů tak uděláš za den? A jak dlouho ti tak jeden zabere?

Když jsem ta instrumentální cds dělal, dával jsem beaty hrozně rychle, pořád se mi ale ta jejich nálada líbí. Některé z těch beatů jsou 10 a více let staré, ty novější pak tak 3 roky. Dneska ale spíš přemýšlím v horizontu dělání koncepčních alb, takže si na beaty beru více času. Snad mi to nějak neuškodí, ale dneska už pracuju v tomhle režimu. Mám více vybavení a zajímavé nápady.

 

Pracoval jsi se Solem. Jak jsi ho potkal? Líbí se ti Anticon hudebně?

Soleho znám už tak 8-10 let. Ani nevím, kde jsem ho potkal. Scribble Jam 97? Výročí Rock Steady v 97? Nebo internet? Jedno z toho. Mám rád Anticon, mají za sebou celé hnutí a ke konci 90. let a začátkem 00 měli ohromný vliv. Všechni kluci z Anticonu, které jsem potkal, se ke mně chovali hrozně mile.

 

Pojďme mluvit o deskách. Kolik jich máš?

Dneska jich už tolik nemám, ale když jsem byl mladší, měl jsem jich tuny. Možná 5 beden? Zredukoval jsem to. Když něco hledám, potřebuji to rychle, tak proto. Jak člověk stárne, tak už nechce mít po celém bytě deska.

 

Co byla tvá nejlepší koupě? A která deska má dneska nejvyšší cenu?

Nejlepší koupě? Mám hodně těch The Silhouettes – A Conversation With (zabalené, koupil jsem je za 7$). Mám spoustu drahokamů, které jsem koupil za 5$ a méně. Pamatuji si, jak jsem koupil jednu z těch Psychadelic soul desek a napálil se jako svině, protože na tom nebylo zajímavýho vůbec nic (směje se). Také jsem jednou na ebay koupil NFL Library za 75$ a taky na tom nebylo nic, co by mě chytlo. Pak jsem to ale prodal za 150$, takže jsem se zahojil.

 

Takže používáš ebay? Co si vůbec o internetu jako možnosti hledání desek myslíš?

Miluji ebay. Internet je skvělá věc ke hledání. Je to internetový svět, kde žijeme, takže proč jej nepoužívat?

 

Co od tebe v nejbližších měsících můžeme očekávat?

Molemen – Killing Fields, Vakill – Armor Of God a instrumentální desku od Molemen.

 

Na závěr trochu odlehčená otázka. Co je nejhorší track, který jsi v poslední době slyšel? Mým kandidátem je Stars Are Blind od Paris Hilton.

The Chicken noodle song.
 

Jsme na konci. Díky za čas a trpělivost. Máš nějaká poslední slova?

Kotrolujte: www.molemen.com  , www.myspace.com/molemen , www.myspace.com/panikmolemen , www.myspace.com/memoriser & www.myspace.com/vakill

Reklamy
Share

Napsat komentář