DJ BEWARE: Hrozně se těším na Rio de Riviera!

Brněnský festival Rio de Riviera, který začíná již za pár dní, se může pochlubit kvalitním line upem. Kromě The Clipse vystoupí na Nugget Hip Hop stagei i řada jiných výborných kapel či djs. Z deejays je určitě největším lákadlem Dj Beware, jeden z předních evropských urban club djs, spůvodem z Hong Kongu, nyní žijící ve Vídni. Beware se nevěnuje jen hraní po světových klubech, určitě není tajemstvím že je autorem i spousty úspěšných remixů. V současné době dokonce pracuje i na oficiálním remixu pro Stereo Mc´s. Jako dj procestoval půlku světa a z rozhovoru který vám teď přinášíme je vidět, že se máme na co těšit!

 

Rio Crew: V Brně nehraješ poprvé, byl jsi tu poprvé před necelým půlrokem na komornější akcičce v Mersey, která se však mohla pochlubit skvělou atmosférou. Jak se tedy těšíš na jednodenní open air v Brně, jsou čeští fans pro tebe nějakým způsobem zajímaví?
Beware: Díky.  Hrozně se těším, až budu hrát na festivalu Rio de Riviera! Pro mě jako  DJe je výměna energie mezi posluchači a mnou je opravdu důležitá. Čeští posluchači jsou skutečně dobří v dávání energie zpět, jdou na věc a užívají si párty.

 

Rio Crew: Jsi vyloženě světoběžník, s djingem si začínal v Hong-Kongu, pak jsi žil v Londýně, teď v nedaleké Vídni. Jakým způsobem se u tebe toto nasávání různorodých hudebních vlivů promítá v kreativitě, které město tě zatím nejvíc ovlivnilo?
Beware: Celkem dost, mám rád různé druhy muziky. Všechny mě ovlivňují v mé kreativitě. Můj postoj k hip-hopové muzice je „ze staré školy“, použiji to, o čem si myslím, že jsou ty nejlepší části z různých stylů, zkouším je dávat dohromady a mixovat. Afrika Bambataa, Jazzy Jay a všichni ostatní „zakládající otcové“ hip-hopu dělali ty stejné věci už dlouho přede mnou.
Každé místo, které jsem navštívil, mělo na mě vliv. Jsem ovlivněný lidmi a kulturou.

 

Rio Crew: Co je typickým trendem u současných turntablistů či hip-hop djs? Je to především snaha o multižánrovost, propojování klasického hip-hopu s prvky elektroniky, house music, d’n’b či rocku? Návrat ke kořenům a naopak také posouvání klubové urban music do nových sfér?
Beware: Jo, je spousta turntablistů a hip hop djs, kteří v současnosti hrají multižánrovou hudbu. Někteří z nich se tlačí do vyšších úrovní, jiní ne. Myslím si, že pokud jsi dj, měl by jsi být milovník hudby. A pokud jsi milovník hudby, budeš si cenit různých hudebních stylů, tak je to celkem normální. Teď si myslím, existuje ještě víc akcí, na kterých lidé chtějí poslouchat různorodou muziku. Možná je to kvůli tomu, že je dnes možné hudbu získat tak lehce, přes internet atd., že lidé se učí a cení si všechny druhy muziky mnohem rychleji a jednodušeji, než dřív.

 

Rio Crew: Co můžeme od tvého setu na Rio De Riviera čekat? Bude to v dnešní době tak populární b-more club, baile funk nebo něco úplně odlišného?
Beware: Můžeš očekávat rap, breaks, baile funk, b-more club, house, rock, pop, ghettotech, dubstep, kuduro, všechno dohromady i hip-hop styl.

 

Rio Crew: Pokládáš se vůbec ještě za hip-hop DJe? Tvůj prosincový set v Brně byl naprosto neuvěřitelný
Beware: Určitě, jsem hip-hop DJ. Jen rád hraji různé styly. Pořád můžeš slyšet v mých skladbách prvky rapu.

 

Rio Crew: Nejsi jen klasický dj, který srovnává tempa dvou tracků, byl jsi též úspěšným battle djjem. Pamatuju si, jak z tvého jazz showcasu padla na zadek celá Praha, když jsi soudcoval ITF někdy v roce 2003 v Praze v Roxy. Trénuješ ještě techniku, baví tě pořád skrečování? Kterého svého battle vítězství či titulu si ceníš nejvíc? Předvedeš něco ze svého technického umu i publiku na Rio De Riviera?
Beware: Díky! Určitě, pořád miluji scratch a juggle. Být hip-hop DJ je pro mě část mé bytosti. Hmm, možná udělám něco malého na festivalu Riviera. Obvykle využívám techniku v přijatelné podobě, aby se lidé cítili dobře na party. Nechci stopnout mejdan jen kvůli tomu, abych ukázal své skills.

 

Rio Crew: Poslední otázka se bude týkat klubové taneční muziky obecně. Kam si myslíš, že se za pár let ubere například hip-hop nebo house, myslíš že budou nadále pokračovat fúze různých žánrů klubové hudby? Jsi úspěšný DJ, který hraje po celém světě a tvá odpověď by mohla být pro fanoušky v Česku hodně zajímavá…    
Beware: Myslím si, že jednoznačně se dá více očekávat splývání různých hudebních žánrů, různé druhy muziky pak budou ovlivňovat ty druhé a naopak. Také si myslím, že lidé mimo Evropu a Ameriku budou mít o muziku stále větší zájem. Lidé z Afriky a Asie ji budou sledovat více než dříve. Existuje tolik dobré hudby po celém světě, kterou bychom měli teprve objevit!

 

Rio Crew: Dík moc za rozhovor
Beware: Také dík a uvidíme se na Rio de Riviera.

 

DJ Beware a jeho set  je k volnému stažení na www.rioderiviera.cz

www.myspace.com/bewarebewarebeware

Reklamy
Share

Napsat komentář