RAKIM – The Archive: Live, Lost & Found

Někteří MC’s přijdou, vydají a odejdou a za 5 let si na ně vzpomene málokdo. Pak je pár vyvolených, kteří stojí na opačné straně a mluví se o nich pořád, přestože jim poslední deska vyšla před devíti lety. Aby váš návrat po takové době vůbec někoho zajímal, musí ve vás být něco hodně výjimečného. U Dr. Dre je to schopnost udělat hymnu ze všeho, pod co se podepíše, Rakim je zase génius na psaní rýmů, ať už jde o volbu slov, jejich poskládání nebo boží flow, se kterou to pak všechno zajede.

Když se tihle dva měli před lety spojit, neočekávalo se nic než klasika. Tracky, které Rakim nahrál za svého působení na labelu Aftermath, musí být schovány na opravdu bezpečném místě, když za těch pár let neprosákly na net. Teď vydává nové CD, které má název „The Archive: Live, Lost & Found“, ale naděje, že uslyšíme materiál z téhle doby, umírá s prvním poslechem. Nevydané skladby tu ale jsou a je z nich jasné, že Rakim se krutému rapu nikdy neodnaučí a úspěch jeho pecek závisí hlavně na beatech. První dva tracky produkoval Nick Wiz a oba by v klidu zapadly na Rakimovu poslední desku „The Master“. Pokud vás ani jeden z nich nedonutí kývat hlavou, další tracky v našláplé produkci ve stylu Just Blaze snad zaberou. „It’s Nothing“ nebude úplně stará věc, Rakim tady přes Statikův beat mimo jiné mluví o svém odchodu z Aftermath. Možná by se tahle skladba, stejně jako předchozí „Word on the Street“, obešla bez béčkového R&B refrénu.

Zbylých 18 tracků už je všechno sestřih z Rakimova koncertu v New Yorku. Žádný záznam od začátku do konce, jako to u živých alb bývá, pouze jednotlivé vystřižené skladby, což je možná škoda, protože k těmhle záznamům zkrátka patří i momenty, kdy MC vtrhne na stage a klub ho hlasitě vítá, nebo oddychové chvilky mezi skladbama, kdy rapper komunikuje s publikem. Stojí to ale za poslech. Když slyšíte Rakima, jak dává živě průřez svou tvorbou, uvědomíte si, jak velké množství klasik má na kontě a kolik legendárních hlášek z jeho pusy vyšlo. Co skladba, to minimálně jedna hláška, kterou znáte vysamplovanou z jiného hitu. Rakim si proto může dovolit často obracet mikrofon k publiku, navíc ještě domácímu, a nemusí se z jeho strany bát trapného ticha.

Když to shrneme, máme tu čtyři nevydané tracky, které nezklamou, ale nenakopnou. Koncert vám připomene, kolik klasických pecek Rakim nahrál, a naznačí, co byste slyšeli, kdyby nakonec vyšel jeho pražský koncert. Celkově se jedná spíš o sběratelský materiál, jehož poslech není ztráta času, ale zároveň nepřijdete o nic zásadního, když se mu vyhnete. Fanoušci Rakima a vůbec klasického hip-hopu si to zřejmě ujít nenechají, nové CD od Rakima přeci jen nevychází každý rok.

Rakim – The Archive: Live, Lost & Found:

01. Hip Hop

02. Love 4 Sale 

03. Word on the Street

04. It’s Nothing 

05. It’s Been a Long Time 

06. My Melody

07. Don’t Sweat the Technique

08. Follow the Leader

09. Ghetto

10. Guess Who’s Back?

11. What’s on Your Mind?

12. Remember That

13. It’s Nothing

14. Saga Begins 

15. Move the Crowd 

16. Paid in Full 

17. I Know You Got Soul

18. I Ain’t No Joke 

19. Juice (Know the Ledge) 

20. Mahogany 

21. Eric B. Is President

22. Microphone Fiend

Reklamy
Share

Napsat komentář