M.I.A. – Kala (XL Recordings)

M.I.A. je typ zpěvačky / rapperky, kterou v podstatě nelze přehlédnout. Na hudební scéně totiž neexistuje tolik slečen, které by dokázali tak nahlas říct své názory. A jestliže se jedná o tak důrazné názory, které má právě M.I.A., nemůžete jí prostě nevnímat. Existuje ovšem i druhý úhel pohledu, který mě osobně baví ještě o dost více. M.I.A. dělá skvělou taneční hudbu. Opravdu skvělou. A o tom přesvědčila i na své druhé desce s názvem "Kala".

Oproti první desce "Arular" sice M.I.A. ubrala na svých politických názorech, ovšem i na aktuální desce najdete spoustu jejích postojů vůči současné válce proti terorismu, či proti vládě Velké Británie. Ale jak jsem již naznačoval v úvodu, v případě desky "Kala" se jedná především o přímý zásah do playlistu djů, jelikož všech 12 skladeb si dokážu představit na vrcholu té nejrozjetější párty. Co se týče produkce, u většiny beatů figuruje samotná M.I.A. a tým spolupracovníků, v čele se Switchem a Diplem. Pokud jste vlastně toto album vůbec neslyšeli, můžete se připravit na téměř dokonalý koktejl hudebních stylů, především pak na grime, baile funk, elektro a hiphop. Jestliže například patřila mezi Vaše oblíbené desky loňského roku "Loose" Nelly Furtado, zde jistě najdete hudebně něco podobného, ovšem o mnoho lepšího.

Asi ani nemá cenu se zastavovat u nějakých konkrétních skladeb, jelikož "Kala" je kompaktním albem, které se dá poslouchat od začátku do konce bez jediného skipu. Přece jen se ale musím u některých tracků zastavit. Úvodní "Bamboo Banga" Vás přesně uvede do atmosféry celé desky, z následujících "Bird Flu" a "Boyz" lze vycítit orientální původ samotné zpěvačky a vrchol celé desky naleznete již na další položce tracklistu, jelikož "Jimmy" bude prostě bourat parkety na celém světě, od Srí Lanky až po Cali. "Hussel" obsahuje jednoznačně nejlepší syňťák, který jsem letos slyšel a Timbova přítomnost na beatu v "Come Around" je sázkou na jistotu i přes to, že jeho neodbytná sloka tohoto, především producenta, u Vás nejspíš vytvoří úsměv na tváři.

Jestliže jste již unaveni současnou klubovou muzikou a hledáte něco, co by Vás mohlo rozproudit, M.I.A. a její druhá deska "Kala" je přesně pro Vás. Existuje totiž lepší způsob, jak vyjádřit své pocity a názory, lépe než hudbou?

01. Bamboo Banga
02. BirdFlu
03. Boyz
04. Jimmy
05. Hussel ft. Afrikan Boy
06. Mango Pickle Down River ft. the Wilcannia Mob
07. 20 Dollar
08. World Town
09. The Turn
10. XR2
11. Paper Planes
12. Come Around ft. Timbaland

Reklamy
Share

Napsat komentář