ESOTERIC – Egoclapper (Fly Casual Creative)

Egoclapper je debutové sólo od MC Esoterica, jedné poloviny dua 7L & Esoteric, které má na kontě 4 dlouhohrající desky a jedno EP. Nebývá zvykem, aby se kapely o dvou členech zaměřovaly i na sólo projekty, a pokud tomu tak je, nevěstí to většinou nic dobrého. Eso ale utíná veškeré spekulace o rozpadu ještě před samotným vydáním – beat zde má i 7L a navíc je deska prezentována jako „7L & Esoteric present MC Esoteric“.

Esoteric je fandou do komixů, takže celé Egoclapper je vlastně vyprávěný příběh o tajemném superhrdinovi. Ten si někdy zve na pomoc hosty a někdy útočí zcela sám. Pokud vás nebavilo A New Dope, můžete být v klidu, protože Esoteric se výběrem beatů i rapem vrací zpátky do doby Dangerous Connection. Již druhý track v pořadí Watch The Pro vás vrátí o pár let zpět a připomene Esotericův vychloubačný styl.

Kolaborace byly v podání 7L & ES vždycky mimořádnou událostí a na Egoclapper tomu není jinak. Hrubost Warlords je toho jasným důkazem. Celph Titled dává klasicky, stejně tak Karma a Eso, Trademarc má ale řádku, která vás odrovná: „Becuase I don´t like you, you just a fag, your double-time raps? just twice as bad“. Vtipné, úderné a naprosto výstižné, tak to má vypadat. Nadchnou vás i jiné tracky jako Street Stigma s hostujícím Rack Lo a úderný hit singl Incredible Hulk Rap s hostujícím Termanologym a beatem od kluka jménem DC. Skutečně další ukázka, že Esoteric umí dělat silné skladby.

Velkou část Egoclapper ale tvoří Esotericovy pecky plné ostrých slov jako třeba Really Fly. Dech beroucí je First Of A New Breed přesně vysvětlující, v čem je Eso tak dobrý. Jemný beat od Raydar Ellis, refrén plný řízných cutů a celková nálada z toho dělají pro Esoterica neobvyklou, ale o to více odrovnávající skladbu.

Egoclapper je vynikající deska. Jedná se o jeden z nejlepších materiálů, které Eso za poslední léta nahrál.

01. Egoclapper
02. Watch The Pro
03. Warlords feat. Celph Titled, Trademarc & Karma
04. Mind On Fire
05. Tranquilizer
06. Typhoons In Japan
07. Street Stigma feat. Rack Lo
08. Incredible Hulk Rap feat. Termanology
09. Ego Empire
10. Zombie Combat
11. Really Fly
12. Boston Garden Rap feat. Raydar Ellis & Jawn P (of Top Choice Clique)
13. Eso’s Father Finds The Chosen Ones
14. Frank Miller Tank Killer
15. First Of A New Breed
16. Spidey Jail Break

Reklamy
Share

Napsat komentář