COPPERPOT: „Beaty s jinými emocemi, zvuky a nápady.“

Mladý kluk, který zrovna oslavil 18. narozeniny sedí v počítačové studovně a v tom mu hlavou proletí myšlenka, že nechce strávit zbytek života v domovské Americe, ale podívat se do světa.

 

Ještě ten den si založí několik kreditních účtů, koupí letenky, sbalí batoh a odletí do Evropy. Za jednu z hlavních destinací má Českou republiku, kde v Praze stráví několik měsíců v básnířském kroužku a toulkami po místních obchodech s deskami. Na konci pobytu si koupí ojetou škodovku z 70. let a projíždí celou střední Evropu.

 

Po několika letech cestování se vrátí do Ameriky, kde na něj čekají žaloby od bank a horentní sumy k zaplacení zpět (celý výlet totiž financoval z kreditních karet). Z dluhů se nedostal dodnes. Mohlo mu pomoct, že s ním KRS-One chtěl sám udělat desku. Ale nedopadlo to. Tak má Učitele alespoň na svém novém producentském albu spolu s Masta Ace, Edo G. Či Prince Po.

 

Ne, to není film z Hollywoodu. To je životní příběh Chestera Copperpota.

 

Žil si několik měsíců v České republice. Jaký byl tvůj nejlepší a nejhorší zdejší zážitek?

Nejúžasnější bylo se dostat do toho každodenního koloběhu města. Je to krásné místo s milými lidmi. Nejhorším zážitkem bylo okradení v tramvaji. Byl jsem opilý a moc se nehlídal, takže to na mě někdo zkusil. Bouchli mě flaškou přes hlavu, zničili brýle a všechno mi vzali. Nebylo to dobrý.

 
Když řeknu Praha, co ti naskočí jako první?
Mosty.
 

Řekl si, že nechceš, aby tvá alba zněla jako kompilace. Jak by jsi tedy popsal WYLA?

WYLA? je má snaha o vytvoření alba, které nebude spojeno ani tak texty jako spíš náladou muziky. Myslím, že se mi to daří. A popravdě – dělám to pro sebe a jsem šťastný.

 
Proč WYLA?

WYLA? je akronym pro What´re You Looking At? Jsem vždycky na pódiu nervózní a úzkostlivý a tohle album jsem udělal, abych se s tím nějak vyrovnal.

 

Rapreviews.com napsali, že skoro všichni MC´s na WYLA? si stěžují, že nejsou hraní v rádiu. Jaký je tvůj názor na rádio politiku?

Je to úplně na nic. DJ´s hrají, co jim řeknou programoví ředitelé. Ti zase dostávají pokyny od korporací, které se snaží své věci prodat americké (a světové) populaci. Neplatíš, nehraju tě. Na komerčním rádiu nikdy. Vysokoškolská rádia jsou dobrý prostředek, ale zase je poslouchá méně lidí.

 

Jak si se snažil zabránit tomu, aby si udělal stejné album (před dvěma lety vydal Chapter 7) jen s jinými MC´s?

Dělal jsem beaty s jinými emocemi, zvuky a nápady.

 

Hostují zde i Truth Emila a Psalm One. Co vůbec dělají? Od jejich sólo desek jsem o nich neslyšel.

Psalm koncertuje, hraje před Brother Alim. U Truth (Enola) nevím. Hádám, že válčí na Long Island. I s internetem a telefony je těžké s lidmi udržet kontakt.

 

Budeš dělat dlouhohrající desku s KRS-One. Můžeš nám o tom říct úplně všechno?

Ten projekt padnul. Ani nevím proč. Obchod, předpokládám.

 

S KRS-One si už ale dělal, takže tuhle otázku můžeš zodpovědět. Říká se, že KRS ke docela namyšlený a nestará se o ničí názor. Je na tom něco pravdy?

 Ne. KRS byl skvělý v každém ohledu.
 

Jak o Chicagu vůbec teď vypadá? Větrné město je už chvíli zticha. Snad jen Molemen a Galapagos4 čas od času desku vydají. Co se ale děje s Birthwrite, Gravel a All Natural?

All Natural se mají dobře. Vydali věci od Iomos (Marada) a deska od Rita J je na cestě. Birthwrite se v podstatě odstěhovali z města, protože Overflo žije na západním pobřeží (gratulace k dítěti). Gravel připravují Matlockovo album. Jakože si se mě nezeptal na můj label EV (Records) (smích)? Zrovna jsme vydali kompilaci Everything a WYLA? vychází 7. srpna. Myslím, že lidé v Chicagu se snaží dělat věci dobře. Doufám.

 

Tak jo. Díky. Kontrolujte www.copperpot.cc, www.evrecords.com, www.myspace.com/jonnybarnracle a www.myspace.com/evproductions.

Reklamy
Share

Napsat komentář