MOKA ONLY – Vermilion (Urbnet Records)

Moka Only je umělec. Tenhle MC a producent představuje sortu lidí, jejichž dílo nebývá plně pochopeno. Desítky tisíc lidí mu spílají za album Heavy od Swollen Members a jeho příliš „přátelský“ zvuk. Jenže když se na něj Moky, který tehdy byl součástí kapely, zeptáte, cítíte, že si za ním skutečně stojí. Navíc, kdo jiný než Moka dokáže jeden a ten samý rok prodat statisíce desek se Swollen Members a zároveň vydat své sólo v nákladu několika set kusů?

Vermilion přesně naplňuje jeho charakteristiku. Nezávazný styl. Moka jej prostě udělal, protože měl chuť. Nic víc, nic míň. V bookletu celý proces vzniku popisuje a věnuje se i původně chystanému vydání Vermilion pod jeho aliasem Torch, pod kterým zde také rapuje.

Moka si vše kompletně doprodukoval a v neposlední řadě i odprapoval. Ideální na domácí poslech. Rvačky v publiku při jeho prezentaci rozhodně nenastanou. Je tu patrný vliv jazzu a soulu a celé Vermilion má takový barový nádech, jak bylo někde vtipně uvedeno.

I rap tomu odpovídá. Jeho projev velmi připomíná Murse – ani ne tak projevem, jako spíš obsahem. Dennodenní záležitosti i když kolikrát zabalené v neprůhledné vrstvě. Ačkoli Banana Pancakes pojednává o možném vztahu s dívkou, refrén: „Banánové palačinky čas od času, smysl života,“ vám rozhodně správný směr neukazuje. Skutečně výborným trackem je The Taste s ženským vokálem zpívajícím: „I can´t stand the taste“ a Mokou kritizujícím současný stav hip hopu.

V podobném duchu se odehrávají i zbylé skladby. Je pochopitelné, že někomu přijde Vermilion nudné a uspávající, jenže s tou kopou práce, která za Mokou stojí, to nelze brát jinak, než jako jeho umělecký stav v době tvorby. V současné době jede balady, pak se třeba vrátí do klubu nebo zkusí mluvené slovo. U Moka Only nikdy nevíte, a proto je tak zajímavé sledovat jeho nový materiál.

01. Intro
02. Do
03. God Bless
04. I Could Give A
05. So Kona
06. Search
07. Vermilion
08. When…?
09. Let Me Down
10. Banana Pancakes
11. Hibiscus
12. Taste
13. Cheeka Cheeka
14. Shake Dat Neck
15. Raise The Bar
16. Shoofly
17. Ice Cream
18. Speakers

Reklamy
Share

Napsat komentář