MOKA ONLY: „Líbí se mi špinavé věci.“

Někdo to má prostě v krvi. Moka Only vydal za posledních 10 téměř dvojnásobný počet desek – od totálně raritních až po platinová se Swollen Members. Nikdy se nepřestal vyvíjet a s každou další deskou představil něco jiného.

 

Loni vydal velmi kvalitní desku The Disred Effect, kterou si přes vřelé přijetí nepouští příliš k tělu, protože tlaky labelu vytvořily jiný výsledek, než si Moka přál. I letošní rok zastihuje Moku v dobré formě a deska Vermilion jej představuje světu v dobrém světle a to i přes fakt, že nahrávky se datují dva až tři roky zpátky.

 

Moka Only je ale super. Je zábavný, pohotový a nebojí se otevřeně odpovídat i nepříliš oblíbené otázky.

 

S touhle deskou sis změnil jméno na Torch. Proč?

Já si změnil jméno na Torch? Vlastně ano, ale ne ve skutečnosti. Ani to není nové jméno, možná tedy pro někoho. Mám různé aliasy celý život, někteří lidé mne znají i jako The Wild Maccaroni.

 
Jaký je rozdíl mezi Moka Only a Torchem?

Není tam téměř žádný rozdíl mezi těmi jmény, akorát se jinak píšou.

 

Když poslouchám The Taste, musím zeptat na tvůj názor na současný hip hop?

Mění se to jako vítr. Mám rád málo známé kluky, proto podporuji underground. Líbí se mi špinavé věci.

 
Jak můžeš napsat něco jako Banana Pancakes?

Banana Pancakes, no. Pro ty, kdo nechytli všechny části mé ujeté angličtiny, tak mluvím o vztahu s ženou, který se mohl stát. Ale nestal.

 

Četl jsem, že by měla být natočena 2 videa (The Taste & Search). Kdy je můžeme čekat?

O nových videích nic nevím. Videa už ale dělat nechci. S dnešním stavem severoamerického hudebního průmyslu, kdy malé labely nemají peníze na nic, to nemá cenu. Přeji si, aby to bylo jinak, ale nemůžu si to dovolit. Myslím ale, že bych videa měl mít. Možná je natočím sám, kdo ví.

 

Většina tracků na albu má na konci jiný beat. Proč?

Skladby jsou ke konci jiné, protože styl hip hopu mě někdy nudí, pokud se po minutě či dvou nezmění. Snažím se to tím ozvláštnit, protože jsem rád jiný.

 
Proč jsi opustil Swollen Members?

Swollen Members byla zábava, fakt. Pak už to ale zábava nebyla a chtěl jsem odejít, dokud jsme byli všichni zadobře. Mám ty kluky rád. Pořád se vidíme. Madchild mi několikrát hodně pomohl, Prevail je jako můj mladší brácha a Rob (The Viking) je talentovaný a hodný kluk. Nejsem moc hráč do týmu. Jsem příliš tvrdohlavý, abych mohl být v kapele.

 

Co si myslíš o albech Heavy a Monsters In The Closet dneska?

Za oběma si stojím. Myslím, že s Heavy jsme to trochu přepískali, ale naše rapy budu bránit až do konce. Většinu z nich, asi ne všechny refrény, ale my jsme to textově zabíjeli na Heavy, myslím.

 

Vydal jsi spoustu alb. Ke kolika z nich si pamatuješ texty?

Budeš se smát, ale nepamatuji si texty, dokud svůj set nedám dohromady. Něco znám pořád, ale většinou si to musím osvěžit. Mám skutečně hodně skladeb. Jsem nejlepší.

 

Řekl jsi, že The Desired Effect nevyšlo tak, jak jsi chtěl, že na tebe label tlačil ohledně muziky. Stalo se ti to už i předtím?

Ano. Párkrát už se stalo, že label po mě chtěl něco jiného, ale to je součást hry. S Battle Axe to bylo ale vždycky dobrý. Na konci to už ale bylo trochu těsný, protože se do toho zamotaly další strany.

 

Jak vůbec pracuješ? Ptám se proto, že Prevail místnímu hip hop magazínu řekl, že jsi typ umělce, který se vzbudí ve 3 ráno a jde dělat muziku.

Prevail v tomhle má docela pravdu. Většinou dělám celou noc. Beat jde vždycky první. Někdy ani na rapech nepracuji, jen produkuji. Je to každodenní součást mého života. Ani moc nekoncertuji. Jsem trochu jako Madlib. Dělám jen na muzice.

 
A máš raději živá vystoupení než práci ve studiu?

Nedokážu srovnat studio a koncerty. Jsou to dvě odlišné věci. Živáče jsou hrozný stres. I tak chci ale za mořem koncertovat víc než kdy předtím. Pomozte to uskutečnit – myspace.com/mokaonly.

 

„Nikdy si neberu pauzu,“ rapuješ na Vermilion. Tak na čem zrovna pracuješ?

Přesně, nikdy si neberu pauzu. Zrovna jsem dodělal album Airport a ještě jedno nazvané Claptrap. Hledám jen labely, které je vydají. Rád bych pokračoval ve spolupráci s URBNet, jelikož i oni sami projevili velký zájem. Airport možná půjde přes ně. Makám ale i na jiných projektech. Rád dělám na exkluzivních albech pro labely v různých zemích. Zrovna jsem dokončil album Ron Contour pro japonský label Budfest Records.

 

Díky za zájem o rozhovor a všem vám radím si to pořádně přečíst. Pokud se chcete na něco zeptat nebo zabookovat koncert, kontaktujte mě přes myspace. Uvidíme se. Peace. Moka

Reklamy
Share

Napsat komentář